Aktuality

Prehľad aktuálnych informácií, ktoré by vás mohli zaujímať

Celoslovenská súťaž KMPPP 2023

Jedna z najtradičnejších vzdelávacích aktivít SPZ je vedomostná a strelecká súťaží detí v krúžkoch mladých priateľov prírody a poľovníctva. V dňoch 23-24.6.2023 sa konala v obce Čertov – Lazy pod Makytou ich celoslovenská súťaž ako už 47. ročník.

Aj keď sa do nej zapája menší počet detí a teda aj okresov ako v minulosti, stále sa jedná o prestížnu záležitosť mnohých okresov. Vedomostné úrovne väčšiny účastníkov dokazuje, že aj deti to berú vážne. Na súťaž sa celoročne pripravujú a tam kde majú krúžkov viac, zdravo si konkurujú o účasť na tejto súťaži.

V Malackách je vedúca krúžku KMPPP Ing. Katka Nemčíková, nová predsedníčka osvetovej komisie a členka predstavenstva OPK a OkO SPZ. Prvú súťaž so svojím družstvom skúsila v Bardejove v roku 2019. Družstvo skončili v strede štartovného poľa, ale jej dcéra Katka Majdlenová prišla len tesne o medailu. S cieľavedomosťou jej vlastnou sa pustila do systematickejšej prípravy, aby zúročila už získané skúsenosti. Lenže prišla pandémie a dvojročná prestávka. Z perspektívneho družstva ostala len Katka. Dobre ju doplnil Riško Ondrovič z poľovníckej rodiny – je vnúčikom Pavla Huňadyho z PZ Malačan. Dlho sa hľadali ďalší kandidáti do partie. Viaceré pokusy zlyhali, lebo pre žiakov to znamená dlhodobo pridať si k štúdijným povinnostiam v škole ešte štúdium z osnov KMPPP, ktoré vôbec nie sú jednoduché. A tiež nie je jednoduché nájsť obetavých vedúcich krúžkov, ktorí by deti systematicky viedli. Nakoniec sa podarilo presvedčiť Vilka Majdlena, aby zabojoval, lebo pre sestru Katku to bol tento ročník vzhľadom na jej vek už posledná šanca...

Na celoslovenskú súťaž ide väčšina účastníkov takmer 100% teoreticky pripravených a o celkovom poradí rozhodujú maličkosti. O tom sa presvedčila aj Katka, keď 10 teoretických predmetov + chôdza na chodúľoch absolvovala bez straty bodu. Ale v streľbe zo vzduchovky zaostala za očakávaním / pričom na poslednom tréningu mala 49 z 50 / a skončila „až“ na 4 mieste. K bronzovej medaile jej chýbalo fatálnych 0,2 boda, k zlatej 1 bod./ Vilko Majdlen skončil 9 z 13 účastníkov a Riško Ondrovič 13 z 19 štartujúcich. Takže na métu, ktorú položil MVDr. Radoslav Rígler v r. 1982, keď v tejto celoslovenskej súťaži zvíťazil - pripravoval ho Jozef Serdel starší a otec Ladislav Rígler.../ sa nepodarilo dosiahnúť. Možno v ďalšom ročníku.

Určite sa ale podarilo dosiahnúť to, že všetci účastníci KMPPP sa o prírode veľa naučili, vytvárali sa záujmové kolektívy, z ktorých možno vyrastú aj ďalší dobrí poľovníci.

Napísal: Milan MERC 



Fotogaléria



Dokumenty na stiahnutie

Obvodná poľovnícka komora Malacky

Adresa Mapa »

OPK Malacky
Kollárova 892
901 01 Malacky

Stránkové dni

Pondelok: 8:00 - 16:00
Streda: 8:00 - 18:00
Piatok: 8:00 - 12:00

Kontakt

Telefón: 0903 459 463
Mobil: 034/774 28 61
E-mail: malacky@opk.sk