Aktuality

Prehľad aktuálnych informácií, ktoré by vás mohli zaujímať

Súťaž KMPP - Trnovec nad Váhom 16.6.2018

S podporou OkO SPZ a príspevkom mesta Malacky sa podarilo realizovať myšlienku vyhľadávania a podpory streleckých talentov i záujemcov o „múdrosti lesa“ z radov detí a mládeže do 16 rokov. Keďže OkO SPZ Malacky už roky neorganizuje súťaže mladých priateľov poľovníctva a prírody, prijalo ponuku Ing. Jána Danadu a Ing. Kataríny Nemčekovej vedomostne pripraviť aspoň jedno súťažné družstvo.

Družstvo by reprezentovalo OkO SPZ Malacky na niektorej regionálnej súťaži a hlavne bol by to začiatok takejto aktivity v OkO. Keďže výzvy na školy a PZ nepriniesli očakávaný záujem, základ družstva bol vybraný z Klubu streleckých nádejí. Jeho členovia Ivan Kútny, Matúš Hodek, Oliver Gelien,Katka Majdlenová sa podujali naštudovať „ poľovnícke vedomosti a múdrosti lesa“. Výhoda tohto výberu bola aj v tom, že jednu súťažnú disciplínu – streľbu zo vzduchovky už mali natrénovanú. Po dvojmesačnej príprave / kolektív sa stretával každý štvrtok v Poľovníckom dome / sa rozhodli prijať pozvanie od OkO SPZ Šala na 22. ročník súťaže družstiev KMPP „O pohár predsedu OkO SPZ Šala“. Súťaž sa konala ako súčasť Poľovníckeho dňa ŠALA a evidentne sa tešila najväčšej pozornosti organizátorov aj návštevníkov. Súťaž KMPP bola perfektne organizované, boli tu vidieť dlhoročné skúsenosti. Súťažiace družstvá boli väčšinou reprezentanti jednotlivých poľovníckych združení. Medzi skúšobnými komisármi boli aj bývalí súťažiaci, takže na slávnostnom hodnotení sa tu stretli aj bývalí organizátori, funkcionári a súťažiaci... medzi nimi aj J.Danada. Takže taká personálna inventarizácia okresu Šala.

Podľa zaslaných propozícií sa súťažilo v 7 oblastiach: Všeobecný vedomostný test, Streľba zo vzduchovky na terč, Chôdza na chodúľoch, Poľovnícka kynológia, Rozpoznávanie základných drevín, Stopy poľovnej zveri, Názvoslovie / zbrane, trofeje/, Zoológia, Zvuky zveri. Mnohé otázky neboli vôbec ľahké a mali by s nimi problémy aj dlhoroční poľovníci.

Družstvo z Malaciek obsadilo celkovo 7 miesto z 12 súťažiacich družstiev. Prihliadajúc na fakt, že sa pripravovali 3 mesiace a išlo o ich prvú súťaž, s dosiahnutým výsledkom bola spokojnosť. Úroveň medzi družstvami bola veľmi vyrovnaná / napr. družstvá na 2 a 3. mieste mali rovnaký počet bodov a o poradí rozhodli body z vedomostného testu/. Okrem získaných skúseností a vedomostí ich potešili hodnotné ceny a pamätné tričká. Jednu sadu dali vyrobiť OkO SPZ Malacky a jednu PZ Sokol Plavecký Štvrtok.

Aj keď družstvo z Malaciek skončilo v strede štartovného poľa, pozornosť a uznanie organizátorov si získalo tým, že Ivan a Matúš ako jediný trafili v streleckej show v streľbe z historických predoviek pivovú plechovku na 50 metrov prvou ranou. Potom im hovorili „ snajperi z Malaciek.“

Na celoslovenskú súťaž KMPP – 44. ročník, ktoré sa organizuje SPZ – Ústredie 22-24.6.2018 v Banskej Štiavnici SPZ – ale družstvo z Malaciek nepôjde. V tomto termíne dvaja jeho členovia sa nemôžu zúčastniť. A kriticky si priznali, že sa musia ešte lepšie pripraviť.

Vybudovanie družstva KMPP z Malaciek je prvý krok správnym smerom. Garanti prípravy navrhujú systém prípravy - od septembra sa každý druhý štvrtok stretávať na Poľovníckom dome. Tréning streľby zo vzduchovky od 15 hod, potom od 16 – do 18 hod vedomostné tréningy podľa propozícií KMPP. Tak, aby na 45 ročníku v r. 2019 reprezentanti OkO Malacky boli dobre pripravený a mali širšiu základňu účastníkov. Je to aj výzva pre ostatné poľovnícke organizácie hľadať vhodných adeptov a takto investovať do budúcnosti poľovníctva.

Napísal: Milan MERC



Fotogaléria

Obvodná poľovnícka komora Malacky

Adresa Mapa »

OPK Malacky
Kollárova 892
901 01 Malacky

Stránkové dni

Pondelok: 8:00 - 16:00
Streda: 8:00 - 18:00
Piatok: 8:00 - 12:00

Kontakt

Telefón: 0903 459 463
Mobil: 034/774 28 61
E-mail: malacky@opk.sk