Aktuality

Prehľad aktuálnych informácií, ktoré by vás mohli zaujímať

Ako postupovať pri zrážkach s poľovnou zverou?

Čo so zvieraťom zraneným mimo doby lovu, chráneným živočíchom alebo zraneným zvieraťom nachádzajúcom sa na nepoľovnej ploche? Príručka v prílohe vám poskytne prehľad toho, čo by mal dodržať každý, kto sa zúčastňuje usmrtenia poranenej zveri po dopravnej nehode, alebo inej kolízii pred očami verejnosti.

SPK vám prináša príručku pre užívateľov poľovných revírov a poľovných hospodárov s názvom Ako postupovať pri zrážkach s poľovnou zverou? od autorov: Ing. Martina Hustinová, MVDr. Rudolf Janto, Ing. Alojz Kaššák, Ing. Tibor Lebocký, PhD. a JUDr. Matúš Sarvaš.

K zraneniam poľovnej zveri dochádza pomerne často. Príčiny zranení sú rôzne, od zranení spôsobených pri jej love človekom, zraneniach spôsobených šelmami, cez zranenia spôsobené súbojmi pri vytváraní hierarchii v čriede, až po zranenia spôsobené pri strete s dopravnými prostriedkami. Práve tie naposledy menované bývajú najčastejšie a ich rozsah zvyčajne aj najdevastujúcejší. Postupy zvolené na riešenie výskytu poraneného zvieraťa sú zvyčajne vykonávané za prítomnosti nepoľovníckej verejnosti, čo veľakrát vyvoláva rozhorčenie, hlavne ak je zviera zranené ťažko a zúčastnené osoby nekonajú efektívne za účelom skrátenia utrpenia, ale čakajú na rozhodnutia orgánov štátnej správy. Podľa rozsahu zranenia zvieraťa sa volia rôzne postupy, od jednoduchého ošetrenia zvieraťa, až po jeho usmrtenie. Pri zraneniach vyžadujúcich si usmrtenie zvieraťa v dobe lovu daného druhu, keď užívateľ poľovného revíru tento druh zveri aj plánuje a loví, nie je žiadna legislatívna prekážka takéto zviera užívateľom usmrtiť a skrátiť mu utrpenie.

 

Príručka na stiahnutie v prílohe alebo na webe SPK:

https://polovnickakomora.sk/sk/medialne-vystupy/2916-nova-brozura-ako-postupovat-pri-zrazkach-s-polovnou-zverou.html



Dokumenty na stiahnutie

Obvodná poľovnícka komora Malacky

Adresa Mapa »

OPK Malacky
Kollárova 892
901 01 Malacky

Stránkové dni

Pondelok: 8:00 - 16:00
Streda: 8:00 - 18:00
Piatok: 8:00 - 12:00

Kontakt

Telefón: 0903 459 463
Mobil: 034/774 28 61
E-mail: malacky@opk.sk