Aktuality

Prehľad aktuálnych informácií, ktoré by vás mohli zaujímať

SD Láb 2017 - vyhodnotenie

Kynologická komisia OkO SPZ Malacky organizovala v spolupráci s PZ Malina Láb v termíne 19-20.11.2016 SKÚŠKY DURIČOV (SD)

Skúšky duričov – týchto nenahraditeľných pomocníkov najmä pri spoločných poľovačkách sa tešia v posledných rokoch veľkému záujmu. Tieto skúšky patria k najnáročnejším, nakoľko počas dvoch dní sú na duričov kladené náročné požiadavky na výkon i poslušnosť. Skúšky v tomto roku organizovala kynologická komisia OkO SPZ Malacky v spolupráci s poľovníckym združením Malina Láb 19-20.novembra 2016. Poľovnícky hospodár Ing. Pavel Kain zvolil dobrú lokalitu pre spoločnú poľovačku, veď už v prvom pohone sa ulovilo 7 diviakov. A tak rozhodcovský zbor s hlavným rozhodcom Františkom Šlesárom mal dosť možností na hodnotenie prihlásených 13 psov, ich správania na stope, poslušnosť, odvahu, vytrvalosť...

Večer sa nezabudlo na poľovnícky krst pre lovca s prvým uloveným diviakom. Tentokrát si múdre rady rozhodcu Ivana Osleja zdôraznené palicou po zadnej časti tela určite dobre zapamätala poľovníčka Mgr. Jana Brániková.

Na druhý deň sa odvaha a vytrvalosť psov hodnotila v oplotku PZ Záhoran Kostolište v konfrontácií so 100 kg diviakom menom PEPO. Väčšina psov sa prezentovala odvahou ale s rešpektom, takže prítomní veterinár MVDr. Peter Pavle nemal žiadnu prácu. Celkové poradie ešte zamiešali niektoré nízke známky za menšiu poslušnosť, čo kritizoval aj hlavný rozhodca na záverečnom hodnotení.  

Víťazom skúšok sa stal VOK z Rechte – jazvečík drsnosrstý štandardný. Skončil v I. cene so ziskom 201 bodov a pamätný pohár si zaslúžene odniesol vodič Ing. Ivan Schlosser. Vodič si víťazstvom zároveň zabezpečil miesto v galérií najlepších kynológov okresu Malacky za rok 2016. Na druhom mieste skončil slovenský kopov ABBY Chmelov dvor v Lábe s 193 bodmi a vodičom Zdenkom Chmelom. Na treťom  ďalší jazvečík drsnosrstý REX II zo Šuchovho dvora s vodičom Ivanom Žaludným so ziskom 183 bodov pred jagdterrierom DARO Klimov dvor s vodičom Jaroslavom Vlkom.

Duričské skúšky sú náročné aj pre organizátorov. Preto  uznanie patrí aj členom poľovníckej organizácie Malina Láb, pretože ako konštatoval jeden z rozhodcov: „boli to duričské skúšky ako majú byť".

Napísal: Milan MERC



Fotogaléria

Obvodná poľovnícka komora Malacky

Adresa Mapa »

OPK Malacky
Kollárova 892
901 01 Malacky

Stránkové dni

Pondelok: 8:00 - 16:00
Streda: 8:00 - 18:00
Piatok: 8:00 - 12:00

Kontakt

Telefón: 0903 459 463
Mobil: 034/774 28 61
E-mail: malacky@opk.sk