Aktuality

Prehľad aktuálnych informácií, ktoré by vás mohli zaujímať

Chovateľská prehliadka 2018

Tento rok sa výstava trofejí ulovených v revíroch okresu Malacky za poľovnícky rok 2017/ 2018 uskutočnila 15.-17.3.2018 v kultúrnom dome v obci Závod.

Všetci sme svedkami narastajúcich stavov raticovej zveri, hlavne jelenej, diviačej a danielej a s tým sa vyskytuje problém škôd spôsobených raticovou zverou na poľnohospodárskych a lesných kultúrach. Užívatelia poľovných revírov budú musieť nájsť spoločnú reč s vlastníkmi a užívateľmi poľovných pozemkov pri hľadaní riešení na zníženie škôd zverou. Určite najúčinnejším opatrením je reálne určiť skutočné stavy zveri a následne splniť plány lovu, hlavne u samičej zveri. Pokiaľ chceme znižovať počty zveri, tak jedine cez samičiu zver, ktorá je aj tak v nevhodnom pomere k samčej zveri.

V súčasnej dobe nám hrozí ďalší problém v chove zveri, a to je africký mor ošípaných, ktorý sa už vyskytuje v susedných krajinách – Česko, Poľsko, Ukrajina a podľa odborníkov od nás aj zo zahraničia, je len otázkou času, kedy sa objaví aj u nás. Preto je veľmi dôležité, aby sa užívatelia revírov riadili opatreniami veterinárnej správy na zabezpečenie kontroly a zabránenia šírenia AMO v populácii diviačej zveri. Keď nákaza vypukne, bude už neskoro a nám zostane len zbieranie kadáverov v revíroch.

Na výstave sme videli trofeje z ulovenej zveri našimi poľovníkov za uplynulú sezónu. Budeme radi, keď sa na výstave zúčastní čo najväčší počet poľovníkov a samozrejme aj nepoľovníckej verejnosti, najmä mládeže, aby videli, že poľovníctvo je hlavne starostlivosť, ochrana zveri a jej životného prostredia a lov je až na konci tohto snaženia.

Dovoľte aby som poďakoval hodnotiteľskej komisii a všetkým, ktorí sa podieľali na príprave výstavy a samozrejme aj pánovi starostovi obce Závod Ing. Petrovi Vrablecovi a členom PZ Závod.

 

S pozdravom „Prírode, lesu a lovu zdar !“

 

Ing. Ivan Schlosser

Predseda komisie pre poľovníctvo a hodnotenie trofejí OPK Malacky



Fotogaléria

Obvodná poľovnícka komora Malacky

Adresa Mapa »

OPK Malacky
Kollárova 892
901 01 Malacky

Stránkové dni

Pondelok: 8:00 - 16:00
Streda: 8:00 - 18:00
Piatok: 8:00 - 12:00

Kontakt

Telefón: 0903 459 463
Mobil: 034/774 28 61
E-mail: malacky@opk.sk